perjantai 17. kesäkuuta 2011
Ylämaan karjapaimen
Luentomatka Kauhajoen lakeuksille päätyi olemaan absoluuttista huikeutta. Luomutiloja on tullut kierreltyä ympäri Pirkanmaata ja Keskisuomea ja nyt löytyi tähän mennessä hifein eli Peltolan Luomutila. Ilmeisesti lihakarjan kasvattamiseen liittyy vähemmän byrokratiaa kuin esimerkiksi maidon tuotantoon, minkä ansiosta isännilläkin on leppoinen meininki. Sain tehdä pienen haastattelun tilan omistaja Lauri Peltolan kanssa luonnonmukaisista karjankasvatusmenetelmistä.
Päädyin Peltolalle kyseltyäni paikallisesta Lifestä seudun parhaita luomutiloja. Olin tässä vaiheessa myös vailla yösijaa, mutta sekin saatiin järjestymään. Yövyin keskelle erämaata rakennetussa hirsimökkikylässä, jossa ei ollut muita asukkaita. Kaupunkien sykkeessä viime ajat viettäneenä kulttuurishokki oli voimakas. Luonnon rauhassa vailla kymmeniä näkyviä ja näkymättömiä stressitekijöitä, joille jatkuvasti kaupungissa altistuu (sähkölaitteet, keinovalot, saasteet, melu, stressaantuneet ihmiset yms.) mieli lepäsi. Taidan vetäytyä vastaavaan ympäristöön, jos joskus päädyn kirjailemaan suurempaa kokonaisuutta. Suosittelen Peltoloiden mökkikylää lomavaihtoehdoksi hiekkadyyneistä ja lähdevedestä pitäville.
Vietin aikaani saunoen, uiden lähdepohjaisessa lammessa ja keräten männynsiitepölyä ja suopursuja. Eräs uhkarohkeuteen taipuvainen liiasta villiruoasta hullaantunut ystäväni halusi näitä tuliaisiksi omaan kotiolueensa. Suopursuun kannattaa suhtautua kunnioituksella, enkä suosittele sen käyttöä kasvia tuntemattomalle. Monien yrttikirjojen luokitus on myrkyllinen. Niinä aikoina kun olutta valmistettiin tekemään pojista miehiä, (eikä vain väsyneitä maskuliinisuutensa kadottaneita miestissisiä, kuten voimakkaimmalla estrogeeniyrtillä humalalla maustetulla keskioluella), suopursua käytettiin yleisesti lisäämässä olueen psykedeelisiä vivahteita siankärsämön ja suomyrtin ohella. Oman kellaripanimoni ensimmäiset käymistuotteet aion valmistaa turvallisemmista miesyrteistä, kuten nokkosesta.
Keikkakalenterissa on lukotettuna loppukesäksi Porin kirjaston kahvila 29.6.Kaarina 12.7. Loimaa 13.7. ja Kirkkonummi 1.8. Jos mikään näistä ei ole lähelläsi ja haluaisit osallistua luennolleni, niin parhaiten se onnistuu ottamalla yhteyttä esimerkiksi facebookissa, viestillä(0405219356), tai sähköpostilla(pessi@shasa.fi) ja auttamalla järjestelyissä.
Minä tarvitsen:
- Tilan
- Markkinointiapua (Eli riittää kun houkuttelet paikalle ne, joiden haluat kuulevan lisää näistä asioista)
Sinä saat:
- Ilmaisen luennon
- Nauttia seurastani ennen ja jälkeen luennon
- Kuulla tarinoita, joita jaetaan vain auringon nousun ja laskun välisenä herkkänä hetkenä, kuiskien :)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Moi,
VastaaPoistaoisko mahdollista saada lisätietoa tuosta Kaarinan luennosta (Kaarina-linkki vie Kirkkonummi foodeille -sivulle, kun taas Kirkkonummen linkki vie Loimaalle;) Lisäksi tuo Porin luennon päivämäärä taitaa olla väärin, eikös se oo 29.6 eikä 7?)
Oletteko edelleen kummatkin, sekä Olli että sinä, luennoimassa?
Parhain terveisin,
Sanna
Jaahas, oikolukijalla ollut näköjään lomapäivä. Porin luento on tosiaan 29.6. Siellä olemme miehityksellä minä, Olli ja Lari Laurikkala. Kesän luennoilla on miehityksen vaihdokset mahdollisia, mutta pyrimme olemaan molemmat paikalla!
VastaaPoistaKaarinan luento on kymmenelle hengelle rajattu ja hinnaksi sovittu 30 euroa. Tiedustelut paikasta ja osallistumisesta kannattaa laittaa osoitteeseen maria.joffe@gmail.com. Luvassa tavallista intiimimpi workshop tyyppinen luento.