perjantai 22. lokakuuta 2010

Terveisiä Savosta

Aiheutin hämmennystä Kuopion yössä spurttailemalla shortseissa ympäri kaupunkia. Sain aivan riittävästi huomiota, mutta järkevät ihmiskohtaamiset jäivät puuttumaan. Hotellille palatessani valaisin hämmentyneelle virkailijalle pakkasessa shortseissa urheilun ideologiaa.

Miksi shorteissa pakkasessa Pessi?

Erilaisuutta erilaisuuden vuoksi. Kun käy päivän normiduunissa, on hyvä tehdä jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Kun on vähän vaatetta, on pakko mennä kovalla temmolla ja saa vedettyä lyhyessä ajassa tehokkaan treenin.

Tietysti tällainen tempaus ei sovi kaikille. Kolme asiaa täytyy olla kohdallaan: tempo, fysiikka ja asenne.

Ainut vaihtoehto on vetää täysiä, koska muuten tulee kylmä. Terve keho sopeutuu lämpötilanvaihteluihin paremmin ja selviää vauhdikkaasta treenistä vähillä lämmittelyillä. Asenne ratkaisee kuitenkin kaikista eniten. Positiivinen ajattelu on kuin lumelääke, jolla voi korvata muita puutteita. Varmasti myös adaptogeenit (mm. maca,pakuri,ruusunjuuri) parantavat lämmönsäätelyä, mutta puolet eduista tulee uskosta niiden toimivuuteen. Lumevaikutusta kannattaa siis hyödyntää.

En saanut kaipaamiani laadukkaita ihmiskohtaamisia juoksemalla Kuopion illassa. Olin jo poistumassa hotellin saunasta (Kuopion yöhön siirtymista harkiten), kun paikalle saapui tunnettu näyttelijä hamppuvaatteisiin pukeutuneena. Hän oli puhdas luomumies. Alkoi löytyä yhteistä puhuttavaa.

Näyttelijästaran mukaan menestymiseen vaaditaan kolmea asiaa jaolla 20% taitoa, 30% tahtoa ja 50% rohkeutta.

Puhutaan sitten asenteesta tai rohkeudesta, niin kyse on samasta asiasta. Onnistuminen on enimmäkseen korvien välistä kiinni. Todellinen rohkeus on kykyä rikkoa omia tottumuksia ja mennä omalle epämukavuusalueelle. Siis jatkuvaa omien toimintatapojen kyseenalaistamista!!


Tuo shortsijuoksu oli hauskaa rohkeuden harjoittelua. Oli hieman pelottavampaa livenä kuulla anonyymien huuteluja, kuin blogin kommenttiosastolla.

Seth Godinin Guard your mind periaate on hyvä pitää mielessä. Ei kannata kerätä negatiivista energiaa ympärilleen. Jos tähän keskittyy liikaa, voi päätyä itsensä kehittämisestä ylisuojelemiseen. Jokainen kohtaamasi ihminen ja tilanne on oppimiskokemus. Kannattaa miettiä mihin keskittyy, mutta antaa jokaiselle hetkelle arvoa. Rohkeus ei asu norsunluutornissa sun kanssasi. Ehdottomuuksissa mennään helposti metsään.

Onnea Kupsille sm hopeasta!

6 kommenttia:

 1. Muistan lukeneeni jostain lehdestä suomalaisesta naisjuoksijasta, joka treenasi talvisin juoksemalla bikineissä/uikkareissa JA raahaamalla isoa traktorinrengasta samalla perässään. Harmi kun ei muistu nimi mieleen. Jotenkin se renkaan vetäminen tuntui vielä "hullummalta" kuin kesäisessä asussa juokseminen.

  Juostessa ei tule tosiaan kylmä, kunhan juoksee eikä pysähdy. Samat vaatteet käyvät mainiosti ja kerrasto vaan alle, hiki virtaa. Täällä pohjoisessa en kuitenkaan juoksisi ilman jonkinlaista kangasta pakkasen ja ihon välissä. Meillä kun on toisinaan -30 ja jopa siitä yli.

  Varmaan hyvä mainostempaus, jos teet saman myös J-kylässä :) Ei muuta kuin kyltti yläosan peitoksi (ei metallinen..)

  VastaaPoista
 2. Tämä on kiva aihe.

  Otas Pessi vielä paita pois ja oottele -10 asteen pakkasia. Täällä Turussa juoksemme pienellä porukalla läpi talven ns. kylmäjuoksua. Yllä ainoastaan shortsit, pipo ja tumput - ja tietty lenkkarit. Sitten vaan säällä kuin säällä 6 km lenkki ja sen jälkeen avantouimaan ja saunaan. Enkä luokittelisi toimintaamme edes extreme-urheiluksi, koska siihen vaan tottuu :). Porukassa on mukana aina 20-vuotiaasta jantterista 60-vuotiaaseen herraan tahi rouvaan asti, eli iällä ei juurikaan ole merkitystä, kunhan vaan osaa tulkita omaa kehoaan. Mieli virkistyy ja sivutuotteena myös kroppa pysyy terveenä. Suosittelen.

  Ainiin, ja ilman paitaa no jopa lämpöisempi juosta, koska ihon ja paidan väliin jäävää ilmakerrosta ei ole, vaan verenkierto hoitaa lämmityksen suoraan pakkasta vastaan. Olipa oudosti ilmaistu, mutta noin se tuntuu olevan. Vaihtoehtona vois ehkä olla joka todella ihonmyötäinen paita, mutta se ei taasen kuulu kylmäjuoksun henkeen :)

  Kaupunkialueella juostessa tosin kannattaa ottaa palautesuodatin mukaan, koska onhan se varmasti kohtuu oudon näköstä ku hemmo vetää 20-asteen pakkasessa ilman paitaa, nimim. kokemusta on.

  VastaaPoista
 3. ...ja tosta vielä pientä linkkiä kuvaan, josta selviää meno ilman tuhatta sanaa: http://www.saaronniemensaukot.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=60

  VastaaPoista
 4. Wou! Teilläpäs on hyvännäköinen meininki Turussa :D Pitää tulla tutustumaan teidän toimintaan, jos on kulkua lounaissuomeen. Jotenkin on vanhat opetukset painaneet takaraivossa, että vähissä vaatteissa kylmällä liikkumisesta tulee kipeäksi. Saaronniemen Saukot on hieno todiste päinvastaisesta.

  Jos tässä pitää alkaa reenaa ilman paitaa talvella niin mainokset pitänee toteuttaa ihomaalauksina :D Hyödyllisyydestä en kyllä tiedä. "Tuossa se hullu taas menee.."

  VastaaPoista
 5. Mahtavuutta! Itse haluaisin kulkea ilman kenkiä, oikeastaan aina, mutta rohkeus ei riitä. Minusta näin loppusyksystäkin voi hyvin kulkea pikkuisilla kesäkengillä, ilman sukkia toki. Viikko sitten jkl:ään tuli lumi, ja minä siirryin kesätennareihin :)

  Ehkä se onkin siinä, että niille vastaantulijoille ei kaikille voi selittää miksi niin tekee, ja että oma keho kestää sen kylmyyden - ihan vain kun syö oikein. Tosin kaveritkin flunssissaan naureskelevat vaikka itse en ole kipeä juuri ikinä... Ehkä pitää olla vaan rohkeempi.

  VastaaPoista
 6. kyllä Huomio talous on nykyajan juttu pitää uskaltaa vammastella oikein kunnolla ja rahaa tulee ovista ja ikkunolista. Jyväskylässä neste rallien aikaan kompassilla kaivoin paskaaa perseestäni ja hieroin sitä itseni ja ohikulkijoiden naamaan virsiä ölisten. Piti lähteä liukkaasti livettiin kun kytät tuli mutta ei babyloonin saasta mitään vanhalle avojaloin juoksialle mahtanut :--) seuraavana päivänä sossun rahat tilillä, coincidence? i thinks not! tsemiä!

  VastaaPoista