torstai 6. toukokuuta 2010

Luolamiesdieetti

Urbaanina luolamiehenä pyrin noudattamaan paleodieettiä. Syön barbaarisesti raakaravintoa. En kurinalaisesti, mitään kieltämällä tai syömisiäni murehtien. Syön siis pääosin sellaista ravintoa, kuin ihmiset ovat syöneet ennen maataloutta.

Luolamiesruokavalioon voi kuulua niin paljon lihaa, kalaa ja kananmunia, kuin hyvältä tuntuu. Toisaalta se voi olla myös täysin vege. Luonnollisuus on se juttu mikä ratkaisee. Jos tykkäät syödä paljon lihaa niin yritä haalia se luomuna. Liity metsästysseuraan ja syö riistaa. Saarioisen possunauta jauheliha on aika kaukana luonnollisesta. Ne eläimet ei oikeaan ravintoon elämänsä aikana koske.

Omalla kohdalla aseet on jääneet hankkimatta. Kun ei tuota luomulihaakaan tunnu olevan kaupoissa tarjolla niin kasvit ovat vallanneet yhä enemmän tilaa ruokapöydästä. Kotiluolan suuta kaunistavat säilykepurkkeihin istutetut salaatit ja yrtit. Omalla kohdalla kasveja syömällä fiilis pysyy paljon kevyimpänä. En jaksa pihvin syömistä seuraavaa sulatteluväsymystä. Vappuna söin kebabia, nakkeja, lisää nakkeja ja possupihvejä. Linjaukseni ovat siis ehdottomuudesta kaukana. Syön niin kuin hyvältä tuntuu stressaamatta välillä mahaan päätyvästä mitäsattuu safkasta.

Luolamiesruokavalion parhaita raaka- aineita ovat pähkinät, siemenet, vihannekset, kala, riista, marjat ja hedelmät. Kaikki mieluiten luomuna.

Kivikautiset ihmiset eivät tarvinneet parhaita raaka-aineita eri puolilta maailmaa. He saivat kaiken tarvitsemansa joka päivä luonnosta. Jo heidän käyttämänsä puhdistamaton vesi sisälsi monipuolisemmin ravinteita kuin eineslätty. Kesällä yritän itsekin syödä pääosin Suomen luonnon antimia.

Helpoin tapa meille päästä lähemmäs heidän hyvinvointiaan on käyttää ravinnossamme maailman parhaita raaka-aineita. Nykyaina kun se on vielä niin helppoa. Eikä yhtään hippimoralisointia kiinalaisten marjojen syönnin epäekologisuudesta. Tuontikasvisten syönti on ekologisuudessa ihan eri sarjassa verrattuna mihin tahansa karjaan. Olen muutenkin todellinen ekomies, koska kesällä pelkkä lannevaate riittää!

Yleisin ateriani tällä hetkellä on vihersmoothie. Siinä ei välttämättä ole kovin paljoa vihreää, mutta olkoon tuo sellainen yleisnimi. Viime aikoina olen alkanut oppia lisäämään enemmän vihreitä. Ne ei kuitenkaan siinä paljon maistu ja ovat erittäin ravinnepitoisia.

Pohjalle heitän pakuriteet, kotitekoista marjamehua, mahlaa tai vettä.

Seuraava kerros on jotain vihreää. Ikkunalaudalla kasvaa tällä hetkellä hernettä, minttua, pinaattia ja tammenlehtisalaattia. Niistä ammennan.

Sitten supereita parantamaan ravintosisältöä. MSM jauhetta laitan aina. Lihakset ei vaan koskaan mene enää pahasti jumiin sen käytön aloittamisen jälkeen. Muista käytän tällä hetkellä vaihtelevasti gojia,macaa, ja spirulinaa.

Hedelmäosastolta sekaan menee yleensä banaania ja sitruunaa, silloin tällöin omenaa, appelsiinia tai päärynää.

Energiaa haen laittamalla sekaan rasvaisia raaka- aineita kuten avocadoa, kookosmaitoa, kaakaonibsejä, pähkinöitä, hampunsiemeniä tai kananmunia.

Lopuksi mitä tahansa marjoja. Mausteista olen käyttänyt tähän mennessä ainakin inkivääriä, kanelia, vaniljaa, chiliä, cayannepippuria, minttua, tilliä ja kirveliä.

Yksinkertainen hyvänmakuisen vihersmoothien resepti (määrät arvioita):

4 dl vettä, mahlaa tai teetä
1/3 ruukku tammenlehtisalaattia
2dl mustikoita
2 luomubanaania
1 rkl msm jauhetta
1 rkl macaa
1/3 sitruunan mehut
hunajaa niin paljon, että maistuu hyvälle
laatusuolaa

Toimii aamupalana, ennen treeniä tai palautusjuomana. Treenibuusteriversioon sekaan vielä kaakaonibsejä.

Luolamiehen ruokavalioon ei siis kuulu einekset köyhäksi jalostetut viljat eikä tehokarja.
Ravinnon päälähteitä ovat rasvat ja proteiinit. Länsimaisen lihavuuden pää syyllinen on hillitön huonoilla hiilihydraateilla mässyttely. Jos siis haluat laihtua, vaihda hiilarimässäily rasva ja prode mättöön.

Tehokkain tapa tuhota ravinteita ja muuttaa rasvoja epäterveellisiksi on kuumentaminen. Ei kaikki kypsennetty ruoka ole pahasta, mutta raa´assa kaikki on tallella. Rasvoista kookos kestää parhaiten kuumennusta, muille se tekee aikamoista damagea. Jos siis alat rasvalla herkuttelijaksi niin nautiskele pähkinöillä ja avocadoilla, hukuta salaattisi neitsytoliiviöljyyn ja vaihda margariini luomuvoihin. Paistamiseen vain ja ainoastaan kookosöljyä.

Luolamiesdieetin pääpointit:

Prinsiippi 1. Puhtaus. Luomua ja pilalle jalostamatonta
Prinsiippi 2. Monipuolisuus
Prinsiippi 3. Oman kehon kuuntelu, mikä sopii parhaiten juuri sinulle

1 kommentti:

  1. Hyvä tiivistys :) Kaikki olennainen löytyy.

    VastaaPoista