maanantai 29. elokuuta 2011

Mieskunnon ylläpito

Photobucket
Naisferomonien haistelu on yksi tapa buustata miehisyyttään. Tässä artikkelissa keskitytään kuitenkin tarkastelemaan ravintovalintojen merkitystä.

ONGELMIEN TAUSTATEKIJÄT

Maapallolla on meneillään pienimuotoinen kriisitilanne urospuolisten eläinten lisääntymiskyvyn suhteen. Tutkaillaan sitten ihmisiä, kaloja tai lintuja niin kaikkien lajien keskuudessa on sama trendi päällä. Urosten sperman laatu heikkenee, määrät vähenevät, maskuliiniset käytöstavat vähenevät ja erilaiset välimallin sukupuolimutaatiot lisääntyvät. Käsittelen seuraavassa syitä näiden ilmiöiden taustalla ja esittelen toimintamalleja ongelmien ehkäisemiseen. Keskityn jälleen miehisten haasteiden pyörittelyyn, laajemman hands on kokemukseni vuoksi. Naislukijoillekin löytyy toki hyviä vinkkejä puolison aamupirtelöön piilotettavien yrttien suhteen.

Ensimmäinen merkittävä askel miesten maskuliinisuuden vähentämiseen otettiin vuonna 1516, kun Saksassa ajettiin läpi oluen puhtauslaki. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että perinteisesti testosteronin täyteiset, toisinaan jopa psykoaktiiviset oluet vaihdettiin laihempiin nykyaikaisempiin versioihin. Sukupuolista vireyttä lisäävien yrttien käyttö oluissa kiellettiin ja sen sijaan niihin alettiin laittaa väsyttävää feminiinistä humalaa (Humulus lupulus). Tätä perusteltiin humalan antibakteerisilla ominaisuuksilla, vaikka aivan vastaavat ominaisuudet saadaan esimerkiksi huomattavasti tasapoainoisemmasta kanervasta (Calluna vulgaris). Humala on yksi estrogeenisimpiä kasveja aiheuttaen eturauhasessa testosteronin muuntumista dihydrotestosteronin (DHT) sijaan estradoli nimiseksi estrogeeniksi. Se linkittyy myös voimakkaasti eturauhasen liikakasvuun (BPH) ja eturauhassyöpään. Toinen pitkän käyttöhistorian kasvi (Cannabis sativa) samasta kasviperheestä (Cannabaceae) on samalla tavoin voimakas kasviestrogeeni. Nuori mies, pilvee ja kalja, rakkautta ja maailmanrauhaa. Kun oppii tuntemaan eri kasvien vaikutustapoja alkaa huomata niiden suurkuluttajissa samankaltaistumisen piirteitä, joiden taustalla vaikuttavista tekijöistä he ovat autuaan tietämättömiä. Kirjassa Food of the Gods psykoaktiivisten aineiden käyttöhistoriaa tutkinut Terrence McKenna piirtää yhteyden 60-70 luvulla hippipiireissä alkaneen hiusten pitenemisen ja kannabiksen estrogeenisten vaikutusten välille.

Kasveilla ja niiden eri osilla on omat sukupuoliset vaikutustekijänsä. Niitä ei tarvitse hormonaalitasapainoisesta syömisestä kiinnostuneen tuntea sen tarkemmin, vaan voimakkaimpien estrogeenien ja androgeenien lähteiden tunteminen riittää hyvien tuloksien saavuttamiseen. Peruselintarvikkeiden kohdalla vältettävien listalla on itselläni keskeisinä soija, pellava, humala ja hampunsiemen, suosittavien listalla punainen liha (etenkin urospuolinen), kananmuna, mäti, chiasiemen, manteli, selleri ja nokkonen.

Ravinnossa kasvien sukupuoliominaisuuksien huomioiminen on vielä helppoa. Toinen etenkin eläinkunnassa voimakkaasti näkyvä ilmiö onkin paljon hankalammin hallittavissa, nimittäin kemikaalien hormonaalisten vaikutusten huomiominen. Ympäristömme on saa erilaisista torjunta-aineista, lannotteista ja lääkeaineista, joista monet toimivat elimistössä hormonien tavoin. Näiden aineiden toistaiseksi pienet pitoisuudet eivät ikävä kyllä paljoa lohduta. 20 vuotiaalla miehellä on veressään noin 5 nmol/L vapaata testosteronia, joka erottaa hänet naisesta. Tämä on todella pieni määrä ja kertoo hormonien häviävän pienten määrien suurista vaikutuksista. 1920 Yhdysvalloissa miesten ja naisten elinikäennuste oli sama, nykyisin naisilla se on 8 vuotta enemmän. Tuosta vuodesta miesten eturauhassyöpien määrä on kasvanut käsi kädessä kemikaalien lisääntymisen kanssa. Testosteronitasojen ylläpito ei ole vain mieskunnon kannalta keskeinen asia, vaan se on isossa roolissa myös miesten yleisterveyden ylläpidossa. Hormonaalisten häiriötekijöiden välttäminen kemian puolelta on haastavaa, mutta siihenkin voi vaikuttaa. Muovit ovat merkittäviä ksenoestrogeenien lähteitä, monet lääkkeet sotkevat hormonitoimintaa, kuten myös kasvien torjunta-aineet. Esimerkiksi pahamainen nyttemmin kielletty torjunta-aine DDT toimii elimistössä estrogeenin nimeltä estradioli tavoin. Pohjoisamerikan villieläinten veressä DDT pitoisuudet ovat olleet noin tuhatkertaisia verrattuna luontaisen estradiolin määrään. Myös esimerkiksi yleisesti kurkkujen, tomaattien, sipuleiden ja mansikoiden viljelyssä käytetty vinclozoliini on voimakas androgeenien vastavaikuttaja. Tässä on yksi keskeinen tekijä, miksi en juuri vaivaa päätäni tehotuotannon puolesta liputtavien luomuvihaajien argumenteilla.

ANDROPAUSSI

Hormoniongelmille moni naureskelee niin kauan kuin oma keppi heiluu. Jos alkaa huomioida hormonaalisia tekijöitä vasta siinä vaiheessa kuin ongelmia ilmenee, niin voi olla kusessa. Jopa niin kirjaimellisesti, ettei saa sitä omin voimin pihalle eturauhasen huonon kunnon vietyä paineentuottokyvyn. Naisten menopaussi on lääkeyhtiöidenkin hyvin huomioima tunnustettu haaste. Miesten vastaava ilmiö eli andropaussi on jäänyt paljon vähemmälle huomiolle. Andropaussi tulee hiljalleen aiheuttaen lieviä oireita, joita ei usein osata yhdistää hormonitoimintaan liittyviksi. Miesten testosteronitasot eivät juurikaan laske iän myötä, mutta vapaan testosteronin määrä veressä laskee noin neljästä kymmenestä ikävuodesta 1.2% vuosivauhdilla. Elimistön kyky muuttaa testosteronia DHT:ksi heikkenee ja yhä suurempi osa siitä muuttuu naishormoni estradioliksi. Lääkeyhtiöt tarjoavat ongelmien ilmetessä avuksemme testosteronipiikkejä tai tablettimuotoisia testosteronivalmisteita. Uskon elimistön luonnonmukaista toimintaa tukevien valmisteiden paremmuuteen pitkässä juoksussa, joten seuraavaksi käsittelen keinoja tukea hormonitoimintaansa elämäntapavalinnoilla ja näin ehkäistä ongelmia.

EHKÄISE ANDROPAUSSI

Lähdevesi
Maapallomme on sillä tavoin saastutettu, ettemme voi välttyä kemikaalien ja säteilyn haitallisilta vaikutuksilta enää missään. Se ei tee meitä murheelliseksi, vaan sen faktan kanssa on opittava elämään. Voisi luulla, ettei maapallolta löydy enää mitään saastumatonta ravintoa, mutta itse asiassa yhtä keskeisintä elementtiä ravinnostamme voimme saada vielä puhtaana, nimittäin vettä. Olemme melskanneet planeetallamme viimeiset sata vuotta aiheuttaen ekosysteemiin monenlaista hämmennystä, mutta syvällä maanalla säilyneisiin vesivarantoihin emme ole vielä juurikaan ehtineet vaikuttaa. Lähdevesi on keskeisimpiä keinoja elimistön rakentamisessa puhtaasta hienorakenteisesta materiaalista. Säännöllisesti lähdevettä juomalla (mikä on Suomessa helpommin toteutettavissa kuin juuri missään maailmalla) voi siis ilmaiseksi rakentaa elimistönsä noin 70 prosenttisesti puhtaasti. Mielestäni tämä on äärimmäisen keskeistä kehon luonnollisen toiminnan kannalta ja olen erittäin vakuuttunut lähdeveden pyhyydestä käytettyäni sitä pitkään ainoana juomavetenäni. Lähdeveden juomista suosittelen kokeilemaan viikon ajan ja sen jälkeen maistamaan kraanavettä uudelleen. Yleensä ei tee mieli palata vanhaan toimintamalliin. Käytännössä veden lähteeltä hakemiseen rutinoituminen on hyvin pieni teko suuressa osassa Suomea. Lähimmistä lähteistäsi tietoa saat kyselemällä paikkakuntasi ikäihmisiltä vihjeitä löydälähde sivustolta.

Ksenoestrogeenien ja kemiallisten luonnottumuuksien välttely
Opettele käyttämään lasista juomapulloa. Veden seisottaminen muovissa etenkin auringonpaisteessa, on jatkuvaa muoviteen hauduttamista. Jätä torjunta-aineilla kasvatetut hybridihedelmät ostamatta ja käy sen sijaan marjastamassa, vaikka kaupan pakastealtaalla. Käytä erityistä harkintaa ennen kemiallisten lääkkeiden käyttöä ja selvitä mahdolliset sivuvaikutukset.

Fytoestrogeenit
Kolme keskeisintä ovat soija, pellava ja humala. Millään näistä ei ole perinteistä käyttöhistoriaa ruokavalion kulmakivinä. Soijaan perustuva kasvisruokavalio on uusi keksintö maailmanhistoriassa, enkä usko sen kestävyyteen. Suosittelen mieluummin valitsemaan perusruoakseen sellaisia lajikkeita, joilla on käyttöhistoriaa ruokavalion perustana. Pellavansiemenöljyä voi käyttää kohtuudella hyvien rasvahappojen vuoksi, mutta etenkin pellavarouhe kannattaa jättää kauppaan. Oluen suosittelen vaihtamaan viiniin tai harjoittelemaan itse oluen valmistuksen jalon taídon. Lakujuuren keitosta pakuriteen kylkiäisenä innostuneita joudun muistuttamaan myös lakritsin feminiinisistä ominaisuuksista.

Testosteroni-estrogeeni konversion välttely
Nokkosenjuuritinktuura. Estää testosteronia estradioliksi muuntavaa aromataasientsyymiä toimimasta. Estää myös DHT:tä kiinnittymästä Sukupuolihormoneja sitovaan globuliiniin ja lisää näin vapaan testosteronin määrää.

VOIMARUOKIA

Männynsiitepöly
Metsien valtias, maskuliinisin kasvi planeetallamme (Pinus sylvestris) tuottaa todella ravinteikasta ja testosteronista siitepölyä. Myös männyn siemenet ovat testoruokaa. Männyn siitepöly on elintärkeä kasviravinne monille mäntymetsän kasveille, niin paljon kasvutekijöitä se sisältää. Olen havainnut hyötyjä myös pre-workout buusterina.

Chiasiemen
Mayojen perinteinen soturiruoka. Tällä hetkellä keskeisin kalorien lähde kasvikunnasta omassa ruokavaliossani. Hyvin ravinteika androgeeninen ruoka hyvällä rasvahappotasapainolla. Rasvahappotasapaino linkittyy myös miehiseen terveyteen sillä omega-6 rasvahapot stimuloivat eturauhasen kasvua, kun taas omega-3 rasvahapot hillitsevät sitä.

Punainen liha
Etenkin urospuolisten eläinten liha on erittäin androgeenistä. Lihan kohdalla luomu/ villi laatu on erittäin keskeistä. Tehotuotetun lajille epätyypillisesti ruokitun eläimen liha voi olla omega 6- omega 3 suhteeltaan jopa 50:1. Ruoholla ruokitulla karjalla tämä on lähempänä ihmiselle suotuisaa 1:1 suhdetta. Jos olet luopunut viljan syönnistä vakuututtuasi sen tarpeettomuudesta, syömäsi karjan ruokavalio on seuraava tekijä, joka on hyvä tiedostaa. Viljaa syöttämällä lihotettu 1.2 vuotiaana teurastettu eläin, joka kuolisi vastaavilla elintavoilla muutenkin parin vuoden sisään ei juurikaan edusta sitä mistä yritän nyt puhua. Parasta mahdollista olisi ostaa metsästysseuralta vaikka puolikas peura ja käyttämään siitä kaikki osat myös alkaalisten mineraalien saannin varmistamiseksi.

Manteli
Sinkki pienentää eturauhasta ja on keskeisin mineraali sperman tuotannon kannalta. Tekee chian kanssa mainion pohjan testosteronin katkuiseen eliksiiriin.

Valkosipuli
Eräs ystäväni kommentoi valkosipulista "en voi käyttää ennen meditointia, lähtee päässä aikuisviihde pyörimään". Edistää veren virtausta keskeisillä alueilla.

Härkäpapu
Liian suuret käyttömäärät idätettyjä härkäpapuja voivat aiheuttaa priapismia, joskus kivuliastakin spontaania jäätävää heijaria. Käytä kohtuudella.

Eksoottiset
Sahapalmu (Serenoa repens)
Yohimbe (Pausinystalia yohimbe) Suosittelen tutustumaan kasviin huolella ennen käyttöönottoa sivuvaikutustensa vuoksi.
Siberian ginseng
Panax ginseng
Tienci ginseng
Tribulus(Tribulus terrestris)
Mucuna(Mucuna pruriens)

Jos lisäravinteiden kanssa haluaa alkaa kikkailemaan, niin keskeisinä mailan varren kovettajina maininnan ansaitsevat L- arginiini, L-tyrosiini, L-phenyylialaniini, L-tyrosiini, L-choliini ja sinkki. Kaikki elimistön steroidihormonit muodostuvat välttämättömästä ei välteltävästä rasvahaposta nimeltä kolesteroli. Tämä rasvahappo on niin keskeinen elimistössämme, että pystymme tuottamaan sitä itsekin jonkin verran. Omalla kohdallani liiallisen kasvissyönnin seurauksena isoimmat hyödyt eläinkunnan tuotteista sain lisättyäni ruokavaliooni runsaasti voita.

Teini-ikäisille tyypillinen talttumaton aamuheijari on hyvä indikaattori terveistä testosteronitasoista. Jos siis joudut suorittamaan aamun ensimmäisen vessakäyntisi kobra-asanassa taiteillen, niin suhtaudu tilanteeseen kiitollisuudella. Myös holtiton seksuaalinen halukkuus on terveyden merkki, eikä suinkaan häpeän aihe ;)

Seuraavaksi tämä vapaa kirjailija siirtyy stimuloimaan hormonitoimintaansa maastavedon pariin. Ravintovalinnat ovat vain yksi monista tavoista vaikuttaa elimistönsä prosesseihin. Testosteronin tuotantoaan voi stimuloida vaikkapa haistelemalla vastakkaisen sukupuolen ominaistuoksuja, mutta tämä nyt ei ole suinkaan välttämätöntä… Valitse itsellesi luontevimmat keinot ja pidä itsesi vireessä olosuhteista riippumatta!

Artikkeliin inspiraationa toimivat muun muassa Stephen Harrod Buhnerin Natural testosterone plan, Jonathan Wrightin Maximize your vitality and potency for men over 40 sekä Daniel Vitaliksen ja Dr. William Wongin haastattelut oneradionetworkista ja thebestdayever.comista.

20 kommenttia:

  1. Mihin lähteisiin muuten perustuu väite, että Vatikaani olisi ajanut läpi oluen puhtauslain? Sehän sai oman käsitykseni mukaan alkunsa Saksassa ja erinäisistä oluen historiaa käsittelevistä teksteistä löytyy syiksi mm. viljan hintaan liittyvä politikointi, oluen turvallisuuden takaaminen estämällä myrkkykasvien käyttö mausteena ja ylipäätään jonkinlainen laadun takaaminen määrittelemällä tarkasti mitä oluessa saa ja pitää olla. Myöskin olen ymmärtänyt, että humalaa käytettiin hyvin yleisesti jo ennen tuota lakia. En myöskään ole millään tasolla huomannut noita väitettyjä humalan haittavaikutuksia, vaikka pidän erityisesti hyvin voimakkaasti humaloiduista oluista. Väsymystä olut kyllä saattaa aiheuttaa, mutta lasillinen kuohuviiniä on kyllä yhtä paha kuin tuopillinen olutta.

    Joka tapauksessa humalan korvaaminen oluessa kiinnostaa ihan siksi, että olisi kiva käyttää enemmän villikasveja.

    Muutenkin ihan mielenkiintoista juttua. Sekä männynsiitepölyuutetta, että nokkosenjuuriuutetta on kaapissa likoamassa. Pitäisi vain suodattaa ja pullottaa hienoihin lasipulloihin.

    VastaaPoista
  2. Korjasin tuon Vatikaanin pois. Katolisen kirkon roolista lain läpimenoon ja leviämiseen mainitaan monissa yhteyksissä niin sillä tuo lipsautus. Humalaa on käytetty yhtenä antibakteerisena kasvina oluen valmistuksessa jo paljon aiemmin, mutta se on ollut vain yksi kasvi tähän tarkoitukseen muiden joukossa. Erilaiset motiivit humalan monopoliasemaan saattamisen taustalla ovat hyvä spekuloinnin aihe, josta löytyy montaa näkemystä. Yleisen kurissapidon välineenä tällaiset tiukat lait ovat toki omiaan tiukentamaan otetta kansasta laadun takaamisen nimissä.

    Suurin haittavaikutus humalassa on voimakas estrogeenivaikutus. Humalan tuomaa kitkerää makumaailmaa voi tapailla mm. nokkosella, kanervalla tai salvialla. Kerään lisätietoa vielä hyvistä astringent kasveista tähän tarkoitukseen.

    VastaaPoista
  3. Tuo puhtauslakihan käsittääkseni tosiaan tuli voimaan vähitellen, enkä tiedä miten täydellisesti se missään vaiheessa oli voimassa edes Saksassa. Käsittääkseni vehnäoluita on pantu aina tuosta laista huolimatta. Belgiassa oluisiin on myös laitettu erilaisia mausteita ja ihan sokeriakin. Mutta kaikenkaikkiaan yksipuolistavaa rajata sallitut mausteet yhteen ainoaan. Toisaalta jotain hyvääkin, koska muuten kaupasta saisi luultavasti lähinnä viljasta uutettua mehua, jota on vahvistettu kirkkaalla viinalla ja lisätty 10 lisäainetta päälle (vrt. suomalaiset "siiderit").

    Mitä pitäisi ajatella, jos omalla kohdalla ei mitään mainitsemistasi ja muullakin mainituista muista haittavaikutuksista esiinny? Odottavatko ne vain esiintuloaan, vai pitääkö tulkita niin, että kulutus on riittävän pientä, ettei ongelmia tule?

    Noista psykoaktiivisista aineista olen kyllä itse sitä mieltä, että hyvä vain, ettei sellaisia ole. Itse en tykkää sekoittaa päätä kemikaaleilla (alkoholiakin nautin niin vähän kerralla, ettei sekoittumista tapahdu -- tosin jonkun mielestä saatan olla sekava alkoholista riippumatta :).

    Kiitos maustevinkeistä. Täytyy kokeilla noita humaloimattoman mallasuutteen kanssa. Ajattelin myös, että havunneulasista voisi saada kitkeryyttä. Ainakin tuoreeltaan pureksittuna ovat kitkeriä. Katajaa, mäntyä ja kuusta täytynee kaikkia kokeilla. Siankärsämöähän on kai myös aikanaan käytetty, sen mausta en tiedä.

    VastaaPoista
  4. Hupaisaa, kun parikymppinen sälli puhuu mieskunnosta!

    Olen sekstaillut yli viisikymppisten miesten kanssa, joilla on ollut kykyä samassa mitassa kuin halua. Kokemukset ovat olleet fyysisesti yhtä nautittavia kuin nuorten miesten kanssa mutta henkisesti vielä paljon syvempiä.

    Testosteronitasoa ylläpitävistä aineista ne "vanhat" miehet eivät ole varmaan kuulleetkaan vaan ovat menneet ihan perusäijäruokavaliolla :)

    VastaaPoista
  5. Jeh! Seksuaalinen vireystila on tietysti kiinni paljon muustakin kuin ravinnosta. Liikunta ja virkeä sosiaalinen elämä ovat esimerkiksi kovasti edullisia asioita...

    Viriilin viisikymppisenkin on hyvä alkaa huomioida näitä asioita toimintakykynsä ylläpitämiseksi. Stressaamaan ei kuitenkaan kannata ruveta, syöminen on fiilislaji.

    VastaaPoista
  6. Minusta taas on hienoa, että joku parikymppinen sälli on kiinnostunut aiheesta, koska käsittääkseni aihe on tulevaisuudessa entistä ajankohtaisempi miesten testosteronin sekä siittiöiden tuotannon laskiessa maailmanlaajuisesti.

    Tämän päivän 50-kymppinen on hieman eri tilanteessa kuin tämän päivän 20-kymppinen, joka on käytännössä syntynyt muovin keskelle, juonut moneen kertaan kierrätettyä vettä josta voidaan löytää pitoisuuksia e-pillereistä ja masennuslääkkeistä, hautoo eturauhastaan istumatyötä tehden, kyllästää itseään sekä alholilla että tupakalla ja onnistuu ravitsemaan itseään mahdollisimman jalostetulla ruoalla. Mikä on tällaisen kaverin mieskunto 30 vuoden päästä - kaikkien pahimpien yhdistelmien osuessa kohdalle - hänen täyttäessään 50? Vastaus voi (ehkä hieman kärjistetysti) löytyä Morgan Spurlockin dokumentista 'Super Size Me', Stefan Jarlin dokumentista 'Submission' tai vaikka muistelemalla uutista koskien citypulua, joka menetti lentokykynsä pikaruokaloiden roskiksilla vierailtuaan.

    Mielestäni nyt jos koskaan on miehellä täysin perusteltu syy olla huolissaan mieskunnosta ja tehdä korjaavia liikkeitä, jos lisääntyminen ja miehenä oleminen ylipäätään kiinnostaa. Minusta on hienoa, että KAIKKIA mieskuntoon vaikuttavia tekijöitä kartoitetaan - ravintoa, liikuntaa, sosiaalisia suhteita, työoloja. Uskon, että mieskunnon kannalta paras elämäntapa löytyy katsomalla hieman menneisyyteen, jolloin ravinto oli vielä suhteellisen alkuperäistä, miehet tekivät suhteellisen fyysistä ja liikkuvaa työtä, olivat sosiaalisia muuallakin kuin sosiaalisessa mediassa eivätkä käyttäneet lääketeollisuuden palveluja kuin äärimmäisessä hädässä.

    Hienoa Pessi, odotan sinulta vielä syvempiä sukelluksia aiheeseen!

    VastaaPoista
  7. Kristian, kommenttini ei ollut dissausta vaan pohjautui siihen, että käsittääkseni parikymppisenä ei vielä juuri kenelläkään ole aihetta kohottaa testotasojaan - moni nuori mies kai haluaisi jopa hillitä niitä, että pystyisi keskittymään myös navan yläpuolisiin asioihin. (Mistäpä minä sen tiedän, kun en ole koskaan ollut nuori mies!)

    Se on totta, että maailma ja ihmisten elämäntapa on muuttunut siihen malliin, että hyvälaatuiset siittiöt alkavat olla kortilla. Se on ongelma, tosiaan.

    Olen kanssasi (ja Pessin kanssa) samaa mieltä siitä, että seksuaalisuus on hyvin monimuotoinen asia. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja Pessin tietämys ravinnosta (mikä ei mielestäni ole ehkä se oleellisin tyydyttävästä sukupuolielämästä puhuttaessa) on hyvä avaus.

    Minäkin odottelen lisää! :)

    VastaaPoista
  8. "Tutkaillaan sitten ihmisiä, kaloja tai lintuja niin kaikkien lajien keskuudessa on sama trendi päällä. Urosten sperman laatu heikkenee, määrät vähenevät, maskuliiniset käytöstavat vähenevät"

    Voisiko tälle saada jonkin lähdeviitteen?

    Siis nimenomaan vahvalle väitteelle "kaikkien lajien keskuudessa..."

    Ja maskuliinisista käytöstavoista: en ymmärrä mitä ne ovat ja miksi ne olisivat toivottavia. Toki esimerkiksi sattumanvarainen väkivalta on Euroopan yhteiskunnissa ollut laskussa 1500-luvulta alkaen (jolloin myös oluen puhtauslaki astui voimaan? SATTUMAAKO?!!) ja samoin naisten vapautuminen on viimeisen sadan vuoden aikana vähentänyt miesten mahdollisuuksia vetää huoraa turpaan ja päätä patteriin. Nämä toki ovat perinteistä miehuullista hallintaa osoittavia käyttäytymismuotoja, mutta ainakaan itse en jää kaipaamaan.

    Hieman vakavammin puhuen maskuliinisuus tarkoittaa eri yhteiskunnissa eri asioita, eikä ole yhtä luonnollista miehuullisuutta johon sopimattomissa yksilöissä olisi jotain vikaa. Maskuliinisuus sinänsä on puhdas sosiaalinen konstruktio, jonka sisältö voidaan määritellä aivan eri tavalla kuin Euroopassa on ollut tapana 1800-luvulta alkaen.

    Muistan antropologian johdantokurssilta valaisevan tarinan etelän saarilta: nuoret parikymppiset sällit kisailivat tönien ja lyöden toisiaan kun noin 13-vuotias tyttö huomasi yhden tappelupukareista olevan veljensä. Tyttö huusi "veli! tule tänne!" ja velihän saapui nöyränä kuulemaan nuhdesaarnaa pikkusiskoltaan. Lopuksi tyttö komensi veljen kumartumaan, otti vauhtia ja huitaisi ns. bitch slapin pojan naamaan. Antropologi vähän ihmetteli ja kyseli kyläläisiltä että miten tuo nyt on mahdollista; vastaus oli selvä "täällä veli on sisarensa palvelija ja mies vaimonsa". Mainittakoon myös, että 1800-luvulla naisten asema kyseisillä saarilla oli moraalisen paheksunnan kohde länsimaissa: alueen naiset nimittäin eivät tehneet lainkaan kotitöitä tai huolehtineet lapsista.

    Niinpä siis eittämättömän luonnollista elämää viettävän alkuperäiskansan parista voi löytää täysin erilaisia käsityksiä siitä mitä on olla mies.

    Ylipäätänsä on minusta vain hienoa, jos miehet sitten viime aikoina ovatkin alkaneet vapautua pakosta noudattaa tukahduttavia miehisyyden normeja ja kyseenalaistaa sosiaalisia pakkoja, jotka perustuvat siihen, että heillä sattuu olemaan kulli lahkeessa (tai hameenhelmassa). Jos itkettää niin voi itkeä, oli sitten mies tai ei! Jos miehen tekee mieli viettää aikaa lasten kanssa, hoitaa kotia ja osoittaa hellyyttä, niin eikö ole vain hyväksi antaa mennä? Tällaisten naisellisten käyttäymismallien omaksumisessa on minusta vaikea nähdä mitään pahaa.

    Crimethinc delivers: http://crimethinc.com/tools/deluxe/gender_24x36.pdf

    Muuten aivan asia vierestä suosittelen suhtautumaan tietyllä varauksella lihateollisuuden sponsoroimaan "soija kasvattaa tissit" -paskaan. http://ruohikolla.blogspot.com/2010/07/soijamyytit-tyrmataan.html Juhana Harjun tiivis ja hyvin kirjoitettu bloggaus on hyvä paikka aloittaa aihetta koskevaan tieteelliseen tutkimukseen tutustuminen.


    "1920 Yhdysvalloissa miesten ja naisten elinikäennuste oli sama, nykyisin naisilla se on 8 vuotta enemmän."

    Oikeasti vuonna 1920 naisten odotettavissa oleva elinikä oli Yhdysvalloissa 54.6 vuotta ja miesten 53.6 vuotta, joten ero on kasvanut mutta ei ilmaantunut tyhjästä. Nykyäänhän ero on 5 vuotta, ei 8.

    Sen sijaan Suomessa vastaavat luvut 1920-luvulla olivat miehille 50,22 ja 55,05 naisille, joten Suomessa suhteellinen ero (ero on siis 8 vuotta nykyään) on itseasissa pienentynyt aivan vähän. Näihin kuolleisuuseroihin liittyy kiinnostavia väestötieteellisiä kysymyksiä, mutta enpä taida ryhtyä niitä tässä pohtimaan.

    VastaaPoista
  9. Risto linkkaamasi Juhanan tekstin kommenttiosastolta löytyi hyvä artikkeli soijasta ja muista mahdollisista estrogeeniongelmia aiheuttavista lähteistä, http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training_performance_nutrition/soy_whats_the_big_deal.

    Tässä muutamia lähteitä väitteilleni: http://www.naturalnews.com/032031_sperm_counts_radiation.html
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1469881/.

    http://www.springerlink.com/content/cp1dmb3mv4jvk10d/ Jälkimmäisessä rottien juomaveteen lisättiin torjunta-ainetta, joka laski lisääntymiskykyä merkittävästi.

    Pointtinani oli se, että vesistöjen saastumisen kautta lisääntymiskykyyn vaikuttavilla kemikaaleilla, kaikki tällä planeetalla elävät ovat vaarassa kohdata samoja ongelmia, mitä kemikaalien on todettu aiheuttavan.

    VastaaPoista
  10. Risto, olen samaa mieltä kanssasi useista asioista ja esimerkkisi "etelän saarilta" oli mainio. Minustakin on myös hienoa, että mies saa tänä päivänä ilmaista itseään muutenkin kuin sanattomalla suoralla toiminnalla. Mutta mielestäni edelleenkin on olemassa tilanteita, jossa miehellä on selkeä tarve ja tilaus olla mies ja sama koskee tietysti myös naisia. On tietenkin olemassa liuta vähemmän kaivattuja maskuliinisia tapoja olla mies, mutta itse en liittäisi niitä malleja suoraan testosteronin tuotantoon/mieskuntoon, vaan ennemminkin psyykkisiin ongelmiin, vääriin kasvatusmalleihin ja yleiseen moukkamaisuuteen. Itse en ajattele, että testosteroni olisi mikään aggressio- tai väkivaltahormoni, vaan ennen kaikkea elintärkeä energia-, leikki- ja elinvoimahormoni.

    Oma empiirinen päätelmäni on, että mitä enemmän 'rääkkään'/'kovetan' kehoani ja mitä enemmän hankin fyysistä voimaa/kestävyyttä, niin se itse asiassa selkeyttää ajatteluani, antaa minulle lisää empatiaa ympäristöäni kohtaan ja lisää muutenkin yleistä herkkyyttä. On siis helpompi olla herkkä, luova ja aistiva, kun fyysinen vireys on maksimaalisessa huipussaan, olo on kevyt ja energinen eikä kehossa tunnu kipuja tai jännitteitä. Olen joskus käyttänyt seuraavaa (yleensä paljon keskustelua herättänyttä hieman paradoksaalistakin) lausetta ko. asiasta:

    "Hankkia voima, jolla tuhota mikä tahansa edessä oleva este ja sitten kanavoida se voima hyvään, kissanpentujen silittelyyn ja siihen että tuotetaan ihmisille hyvää mieltä niin tekojen kuin sanojenkin kautta."

    Saattaa kuulostaa hieman spartalaiselta, mutta en ole toki koskaan väittänytkään, että miehenä(kään) olo aina kovin helppoa olisi :)

    VastaaPoista
  11. Loistava kommentti Kristian! Teinkin juuri spartalaisen treenin ja olen sen seurauksena huippuenergioissa, joten yhdyn näkemyksiisi.

    Aito maskuliinisuus merkitsee minulle ennen kaikkea rohkeutta, johtajuutta ja lempeyttä. Uroseläimet antaa hyviä malleja terveeseen maskuliinisuuteen.

    Miksi siis liputan maskuliinisuuden puolesta ja mitä sillä haen? Kannustan ihmisiä ottamaan vastuuta omasta elämästään, johtamaan esimerkillä, käyttämään vahvuuksiaan, huolehtimaan itsestään ja läheisistään. Alfauros uskaltaa olla tarvittaessa hyvinkin pehmeä esimerkiksi tukiessaan omaa puolisoaan ja antaessaan hänelle tilaa olla välillä maskuliinisempi osapuoli. Meissä kaikissa on luonnollisesti feminiinisiä ja maskuliinisia piirteitä, määrittelemme omilla valinnoillamme, että mitä niistä tuomme esiin.

    VastaaPoista
  12. Mun mielestä kaikki ne asiat joita te tavoittelette tavoitellessanne maskuliinisuutta on ihan kannatettavia. Itsestään huolehtiminen, vahvuuksiensa käyttäminen, se että uskaltaa olla pehmeäkin (naisellinenko?), että harjoittelee kuin Leonidas itse, että voi olla kova jos sitä tarvitaan.

    Mutta sallitaanko näiden hyvien asioiden tavoittelu ja saavuttaminen yhtälailla myös naisille?

    Entä sellaiset kauniit ja hyvät asiat, jotka kertakaikkiaan eivät mahdu "maskuliinisuuden" alle, vaan kiusallaankin ovat naisellisia, voiko niitä saavuttaa? Entä jos joku mies ei haluakaan olla alfauros ja kova luu, onko se fysiologinen patologia vai valinta joka sallitaan siinä missä muutkin?

    Täytyykö ylipäätänsä hyviä ja tavoiteltavia luonteenpiirteitä hahmottaa sukupuolisen sanaston avulla?

    Minua häiritsi alkuperäisessä kirjoituksessa juuri se, että vaikutti siltä, että poikkeamat jostain "maskuliinisuuden" normista käyttäytymisessä nähdään fysiologisena sairautena, joka johtuu ympäristön myrkyistä. Sen sijaan voinen olla ihan samaa mieltä siitä, että ympäristömyrkyt, jotka heikentää sperman laatua on aika vittumainen juttu.

    VastaaPoista
  13. Diippii shittii, poijjaat. Olen myös iloinen siitä, että itse Leonidas vedettiin mukaan keskusteluun :)

    Taidan olla Pessin kanssa samaa koulukuntaa koskien sitä, että mitä maskuliinisuudella tarkoitetaan. Fyysinen osuus kokonaisuudessa
    on lopulta aika pieni, vaikka esim. voimaharjoittelun kautta saavutettu 'miehekäs ulkomuoto' istuukin täydellisen puhtaasti perinteisen maskuliinisuuden kuvastoon. Itseäni ei tosin yhtään haittaa, että esimerkiksi kissoja ja muita suloisia eläimiä kohdatessani minusta tulee lässyttävä vässykkä - se on ihan okei, minkä mä sille voin.

    Mutta vakavasti ottaen, mitä miehenä oleminen on minulle: pidät huolta itsestäsi ja lähipiiristäsi, kunnioitat ihmisiä ja elämää ylipäätään, ylläpidät kykyä leikkiä, ihmetellä ja kokea kiitollisuutta, yrität olla hetkessä ts. hallitset mielesi kaaosta, selvität itsellesi mitä mieltä olet isoista asioista elämässäsi etkä häpeile sanoa niitä ääneen, otat sekä kannat vastuuta ja epäoikeudenmukaisuutta havaitessasi pyrit tekemään asialle jotain. Nyt voidaankin tietty keskustella, että puhutaanko enää maskuliinisuudesta vai hyvän elämän etiikasta ylipäätään. Minun mielestäni jälkimmäisestä, jolloin maskuliinisuus itsessään jää lähes sivutuotteeksi. Eli Risto, vastauksena yhteen pohdinnoistasi: hyviä ja tavoiteltavia ominaisuuksia ei edes kannata yrittää hahmottaa sukupuolisen sanaston kautta.

    Totta kai on hienoa, että kaikkien ei tarvitse pyrkiä samoihin tavoitteisiin eli kenenkään ei ole pakko kulkea kohti 'alfauroutta'. Eheyteen ja onnellisuuteen voi päästä niin monia erilaisia teitä, se mikä toimii Pessillä ja minulla ei välttämättä toimi muilla. Mutta silti kaipaan tähän aikaan hivenen lisää spartalaisuutta, koska tiedän (ja olen nähnyt), että moni veijari hyötyy suuresti mm. pienistä asioista pidättäytymisestä suuremman hyvän vuoksi ja fyysisten kontrastien
    lisäämisestä elämäänsä.

    Minä en missään vaiheessa Pessin aloitusta lukiessani ajatellut, että kirjoittaja olisi huolissaan ainoastaan ympäristömyrkyistä. Uskon että Pessi tietää, että ympäristömyrkyt ovat vain pieni osa sitä ihmisen elinvoimaisuuden alasajoa, joka on käynnissä. Paketti on
    paljon monimutkaisempi, johon linkittyy vahvasti monia eri osa-alueita. Olen itse pohtinut paljon esimerkiksi sitä, miten ihmiseen vaikuttaa liian kova psyykkinen kuormitus suhteessa liian pieniin fyysisiin ponnistuksiin - tämä seikka kun on ehkä eniten muuttunut viimeisen 20 vuoden aikana ihmisen historiassa. Ongelma on ehkä suurin juuri omalla ammatillisella alallani, jossa näen päivittäin lähimuistinsa turmelleita pystymahaisia kolmekymppisiä veijareita, jotka ohjelmoivat kaiken kalentereihinsa kalsareiden pesusta alkaen ja jotka ovat valmiita tekemään ja maksamaan mitä tahansa, että kaikenlaiset fyysiset ponnistelut voitaisiin minimoida. Autolla joka paikkaan, töissä perse penkissä e-koodatut einekset käsien ulottuvilla, kotona sohvalla iphone ja läppäri valmiudessa. Yksi vuosi tuota ei ole vielä maailmanloppu, mutta entä 10-20 vuotta? Näistä veijareista minä olen eniten huolissani ja tämänkaltaista ilmiötä vastaan haluaisin tehdä jotain.

    Huh, lisää mielenkiintoisia tulokulmia aiheeseen kaivataan :) Kiitos Risto ja Pessi.

    VastaaPoista
  14. Tässä intialaisessa tiedelehdessä on lueteltu jotain tosi mielenkiintoiselta vaikuttavia mieskuntoon vaikuttavia juttuja:

    Traditional Asian folklore medicines in sexual health

    VastaaPoista
  15. Kattava listaus, jonka yrteistä suosittelen ottamaan hieman taustatietoa ennen käyttöä. Esimerkiksi lakujuuri on käsitykseni mukaan selkeästi estrogeeninen, mutta päässyt silti listalle. Yohimbe taas on niin voimakas ja monivaikutteinen, että en erityisesti suosittele yrttiä. Varoittavia käyttäjäkokemuksia olen kuullut yhteisvaikutuksesta alkoholin kanssa ja yöllisestä lakanoiden sotkeentumisesta...

    VastaaPoista
  16. Teemu. Meikältä löytyy tuota gambihiä ja tongat alia. Ostin isot satsit Malesiasta. Tehdäänkö vaihtokaupat jos sulta löytyy muita herbsejä?

    VastaaPoista
  17. Maitohorsma on myös hyvin sinkkipitoinen villiyrtti. Sillä on Baltiassa pitkät perinteen vahvana "miesten yrttinä"!

    VastaaPoista
  18. Niin paradoksaalista kuin se onkin, tämä pelko testosteronin laskusta voidaan myös tulkita melko epämiehekkääksi. Eikö itsensä hyväksyvä, tasapainoinen mies voi hyväksyä itsessään mitään feminiinistä? Miten vahvalla pohjalla sukupuoli-identiteetti on jos jopa oluen humala pystyy sitä horjuuttamaan?

    Jos miehinen identiteetti on näin hataralla pohjalla, sitten ei varmaan kannata lisääntyäkään. Viitaten tähän artikkeliin: http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tutkimus+Isyys+laskee+miehen+testosteronitasoja/1135269349052

    Tai sitten vaihtoehtoisesti dumpata lapset naisille ja jatkaa itse "miehistä" naiskentelua kuin mikäkin karju. Ainakin jos tämän kaltainen vastuuttomuus on kovinkin keskeinen osa miehisyyttä.

    VastaaPoista
  19. Kiitos Erno! Tässä ajatuksia, joita herätit provosoivalla kommentillasi.

    Ei tietenkään kannata heittäytyä hysteeriseksi ympäristön estrogeeniltä suojautumisen suhteen. Tuon vain esille asioita jotka voi olla hyvä huomioida pitkäikäisyyden ja kestävän elinvoimaisuuden ylläpidon suhteen.

    Voiko tasapainoinen mies hyväksyä itsessään feminiinisiä piirteitä?
    Toki.

    Miten vahvalla pohjalla sukupuoli-identiteetti on jos jopa oluen humala pystyy sitä horjuuttamaan?
    Jos miehuuden tunne häviää välittömästi olutta juodessa ollaan saavutettu tehokas nocebo efekti. Oli huolissaan omasta miehisestä identiteetistään tai ei, niin on turhaa horjuttaa kehon fyysistä tasapainoa tunkemalla sisään voimakkaita estrogeenin lähteitä.

    Ilmeisesti viittasit kommenteillasi epäilyksiin kirjailijan miehisen identiteetin huteruudesta. Jos hormonaalisten tekijöiden huomioiminen ravinnossa kertoo tästä, niin ehkä olet sitten oikeassa. Kiitän näkökulmastasi. Minulle optimaalinen fyysinen ja henkinen terveys on päämäärä jota kohti etenen ja haen jatkuvasti toimivampia rutiineja jokaisella elämäni osa-alueella. Pienetkin muutokset voivat tehdä ison vaikutuksen pitkällä aikavälillä. Ylimielinen rokkistara suhtautuminen terveyteen ei ole mun juttu, enkä jatkossaan ryystä bissejäni humaloituina. Itse asiassa tänään teen olutta valmistamastani ohramaltaasta kanervan, siankärsämön, nokkosen, kantokäävän, pakurikäävän ja inkiväärisokerin kera.

    VastaaPoista
  20. Kiitos Pessi mielenkiintoisesta artikkelista ja muutenkin on asiallista keskustelua. Itse koen tälläiset artikkelit todella hyvinä herättelijöinä laajempaan asioiden tarkasteluun, koska taas nähdään oman suhtautumisen kautta vastuu myös maapallon tulevaisuudesta. Ole se muutos, jonka haluat maailmassa tapahtuvan. En ymmärrä yhteyttä luonnollisen testosteronin ja idiotismin välillä. Ilman "puhtaita" miehiä ja naisia on vaikea uskoa hyvään tulevaisuuteen myöhemmille sukupolville. Usein ihmiset, jotka ovat itsensä kanssa tasapainossa pääsevät irti itsestään ja kykenevät ajattelemaan laajempiakin asioita. Lisää näitä odotetaan...

    VastaaPoista