sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Opettele fermentoimaan.

Välillä kuulen toivomuksia reseptiikan lisäämisestä tänne laaturavintoon perehtymisen tueksi. En itse niinkään perusta tarkoista resepteistä, vaan tykkään nähdä luomukseni uniikkeina taideteoksina. Onneksi muut hoitavat reseptien virtualisointia tyylillä.

Helmi löytö melko simppeliin reseptiikkaan aistitasolla.blogspot.com.
Hifistelyä Marialta menejatieda.blogspot.com
Aina luotettava rollit4.blogspot.com

Omat ruokailutottumukseni kääntyivät taas enemmän kypsennettyä ruokaa sisältävään primal suuntaan elettyäni aikani hyvin kasvispainotteisella raakailulinjalla. Tuli fiilis testata eläinkuntaa enemmän hyödyntävää dieettiä kuunneltuani riittävästi Daniel Vitaliksen perusteluja aiheen puolesta oneradionetworkin loistavista ilmaisista haastattelupätkistä. Kun tutustuminen veriryhmäruokavalioon antoi samaa osviittaa oman veriryhmäni soveltuvuudesta metsästäjäkeräilijä tyyppiseen vähemmän sokeriseen ruokavalioon, niin vakuutuin testaamaan. Niinpä viimeisimmän luennon oheisilta tilavierailuilta mukaani hamustin biisonin jauhelihaa, sydäntä ja maksaa sekä luomuternimaitoa.


Raa'asta kaalista taitoin tortillan, jonka sisään paistoin biisonia ja munaa. Nämä päälystin luomukirnuvoilla ja herbamarella ja nautin viininmaistelutyyppisesti ternimaidon kera (ja oliko siinä joku viskilasikin). Oli päräyttävin ruoka pitkään aikaan ja antoi selvää viestiä, että kroppa on tainnut kaivata jotain eläinkunnallisuuksia. Vastaamalla kehon pyyntöihin syömällä mitä kokee tarvitsevansa saavutetaan helpoiten euforisia olotiloja. Välillä tietty makuelementti voi olla se juttu mikä puuttuu ja mikä tahansa sopivalta maistuva laadukas ruoka aiheuttaa levitoinnin lähentelyä.

Paras natural high aikoihin tuli ternimaidosta valmistamastani huikeasta kefiiri hapatteesta. Suosittelen lukemaan Jaakko Halmetojan viimeisimmän uutiskirjeen huolella saadaksesi lisätietoa kyseisestä valmisteesta ja hapatteista yleensä. Hapatteiden maailmasta tulossa jatkossa varmasti näkökulmia Ossi Kakon hapatuskurssin inspiroimana. Vielä kun saan oluenteon ja villivihanneshapatukset onnistumaan, niin kehtaan jakaa näkemyksiäni aiheista isommin. Tähän mennessä oppimani perusteella osaan kertoa, että ilman perehtymistä suoritettujen kokeiluluontoisten amatöörifermentoitien hajuvaikutukset saattavat aiheuttaa suosion laskua asuinkumppaneiden ja naapuruston keskuudessa. Raaka-ainekustannusten ollessa luokkaa 0-1 euroa kilo, ei sentään hävikistä tarvitse stressailla.


Tyypillisen monimutkaisena kotiruokana tätä naputellessa söin kefiiriä voilla. Hifimmät säädöt säästän duuniin.

p.s. Testattiin taannoin mustikka vs. goji maasto-oloissa.Goji 1 mustikka 0. Lari lähti inttiin ja otti Gojit messiin.

8 kommenttia:

 1. Täälläkin tullu samaan aikaan just samoja fiiliksiä, ja huh et tulee "vesi kielelle" juurikin näistä resepteistä! Hyvien (uros) eläinten maksaa, sydäntä ja just jotain biisoni-jauhelihaa.. ja kaalia, hapatuksia, kunnon voita, ternimaitoa....

  Ja tuokin on niiiiiin totta et saa ihan huikeat päräytykset aina kun ottaa jotain tosi hyvää mikä täydentää ratkasevasti kropan varastoja, jollain sellaisella mikä on jäänyt vähemmälle vuosien, viikkojen ja kuukausien varrella. Esimerkkejä kovista jutuista jotka viime aikoina antanu ihan huikeita fiiliksiä ja euforioita viime viikkoina ja päivinä:
  - Ormus Greens, Madre C (tai Camu Camu), MSM
  - kookosvesi ja kunnon nesteytys
  - Kääpätee-kikkailut
  - Chocolate Bliss, Rainforest Rush, Toco
  - Puhdistamon aivan huikeat uudet kaakaotuotteet
  - ja kyllä vähän myös Sun Chlorella, vaikka chlorellaa muutenkin syöty reippaasti jo kohta kuuden vuoden ajan

  Mut mikään näistä ei anna samaa olotilaa montaa päivää putkeen - eikä kuulukaan. Olotila, mielihalu ja palkintona tuleva euforia pyrkii ohjaamaan meitä täyttämään kaikki kropan tarpeet, varastot ja ravinnelokerot.

  Sinänsä siistiä, että kaikki mitä syö voi olla juuri näin päräyttävää hifiä. Kunhan vielä laajentaa valikoimaa - tai siis vielä tärkeämpää kuin valikoiman absoluuttinen laajuus, on sen kattavuus. Olen kokenut nuo oikeasti hyvät ja houkuttelevan laadukkaat paleojutut kaikkein vaivalloisimmiksi - mutta nykyään tykkään taas puuhailla keittiössä, ja varmaan kanaviakin alkaa löytymään mistä saa kätevästi fiksuun hintaan - eli mieluiten suoraan tilalta. Heitä toki linkkiä jos tiedossa suoratilausta, tai jos äijät alkaa hustlaamaan Shasan kautta kaikkea mitä äijä itsekin syö, I'm in! Hustlaan superfoodeja, jotta saan rahaa ostaa paleoo.. :)

  Pitkään olen kuvitellut, ettei evira-suomessa noilla aidoimmilla paleojutuilla oikein voi tehdä mitään bisneshommaa. Että ainoastaan jotain kuivamarjoja voi käytännössä myydä, ja jopa niiden välittäminen vaatii tosi ihmeellisiä lupia vaikkei ikinä edes koskisi koko pussiin saati sitten sisältöihin. Mutta alkaa näyttää siltä, että evirakin on siirtymässä kohti pehmeitä arvoja, ja kuulemani huhun mukaan ne on itsekin ihan helisemässä sääntöviidakkojensa kanssa ja "yrittää jatkossa panostaa parempaan ohjeistukseen". Jos jotain tuon tasoisia foodeja voi jotenkin järkevästi tuoda tarjolle muuallakin kuin suoraan tilalta hakemalla, I'm in. Tai jos tilalta voi tilata vaikka postilla ja ne voi lähettää, olen mieluusti mukana kokoamassa tai ainakin promottamassa kaikkia hyviä linkkejä. Maatilatorilta saa toki aitoa settiä, mutta hinnat on vähän mitä on. Uskon tai siis tiedän kokemuksestakin, että ihan päräyttävimmät jauhelijat, sisäelimet ja muut super tuotteet saa suoraan juurikin sellasilta pikkutiloilta joita *kukaan* eri tiedä. Ja nyt netin ansiosta nekin voi saada tietää, jotka ei ole ihan yhtä pioneereja kun äijä.. Huh, pitäskö samantien alkaa tehä jotain sivua, johon vois listata just tollasia ihan päräyttävän hyviä tiloja ja niiden osotteita sitä mukaa kun niitä löytyy? Demeter-tiloistahan on jo lista ja osoitteet ja jopa yhteystiedot Biodynaamisen yhdistyksen sivuilla. Pitäiskö The Shasan sivuilla olla vastaavat linkit kaikkiin "Shasa Approved" tuottajiin? Ja niin että ne vois itekin ottaa yhteyttä, ja lukijat vois "ilmiantaa" lähitilojaan, ja jos löytyy lupaavia, sit voidaan käydä tsekkaamassa ja jos ne tosiaan tuottaa suurella sydämellä sellasta ruokaa mitä me itsekin halutaan syödä, niin sit ne ansaitsee suosituksen ja mainostuksen ja tilanteen mukaan kuvauksen siitä mitä niil on tarjolla ja miten sitä voi laittaa tilaukseen.

  VastaaPoista
 2. Tiedän että jos kysyn "mikä on hyvää paleoo", tulee vastauksena esim. "kaupan luomumunat". Mutta ei ne ole oikeastaan lähelläkään sen tasoista ruokaa mikä mulle maistuu. Oon testannu oikeita kananmunia, siis oikeasti vapaita, oikeasti luomuja kanoja oikeasti pienellä tilalla, ja ne on niin eri juttu etten tule ikinä enää maistamaan mitään viranomais"luomua" joka on aivan limaista ällöttävää skeidaa verrattuna oikeaan kananmunaan. Sama juttu jonkun luomu jauhelihan kanssa - on se toki parempi, ja huikea makuero "normi"jauhelihaan, muttei lähellekään niin hyvää että itse innostuisin laittamaan. Joku niityllä naavapuiden lomassa ruohoa popsiva, lähdevettä naukkaileva oikeasti vapaa ja onnellinen biisoni on se juttu mitä haetaan ja mikä todellakin maistuu - varsinkin jos se on teurastettu lähellä, järkevästi, mieluiten omalla tilalla ja isännän toimesta. En tiedä onko moinen enää sallittua, mutta myös teurastuslaitoksen olosuhteet ja teurastusreissun pituus vaikuttaa aika huikeasti siihen mitä hormonia siitä lihasta lopulta saa. Mieluiten muutakin kuin kortisolia ja muita useamman tunnin kauhu- ja stressihormoneita. Tuottajien itsensä kanssa olis kiva jutella myös näistä (ja yleensäkin kaikista) laatutekijöistä, ja löytää vihdoin sellasta eläinkunnan foodia mikä kaikilta osin vastaa ihan oikeita laatustandardeja. Olen tosi kiitollinen jos äijä moisia löytää, ja niin varmasti meidän monet lukijatkin. Siinä vaiheessa ihan sama mitä maksaa, kunhan hinnasta mahdollisimman iso osa menee suoraan tuottajalle, ja jos jotain menee välikädelle, niin sitten se välikäsikin on sellainen jonka toimintaa haluaa tukea. kuten Shasa.

  VastaaPoista
 3. Nyt alkaa Pessin ruokavaliossa olla järkeä.
  Sisäelimistä erityisplussat, on suomessa kovin aliarvostettuja.
  Metsästäjä käyttää saaliinsa kokonaan.
  Käyppäs vanhojen metsästäjien opissa niin huomaat paljon saaliista käytetään hyväksi mm. hirvi, jänis etu...

  VastaaPoista
 4. Kuuleman mukaan aivot olisi tärkein osa eläimestä, DHA:t aivoravinnoksi hieman fiksummin kuin jostain kalaöljykapseleista. Olen kysellyt joiltain tuottajilta niiden perään, mutta ilmeisesti useimmille se on liian extreme ajatus... Suosittelen käymään joskus hyvällä tilalla ja ostamaan kerralla pakkasen täyteen lihaa, niin ei tarvitse säätää hankintojen kanssa paljoa. Sitten on jotain luomupiirejä jotka hustlaa lihoja.

  Kokemusteni mukaan Highlander on Suomessa järjestään erittäin hyvälaatuista. Teurastusolosuhteista en osaa sanoa, mutta uskon siinä kohdassa tuotantoketjua olevan laatuhaasteita. Luomuteurastamot on toistaiseksi vähissä tässä maassa, enkä ole niihin vähäisiinkään käynyt tutustumassa. Tsekkaa Ola täältä lähimmät tilat http://www.highlandcattle.fi/jasenistoa.php ja hoida joku kimppamatka tutustumaan meininkiin ja hankkimaan laatulihat edukkaasti. Jauhelihat tyyliin 10e/kilo suoraan tilalta... Noi mun biisonit maksoi 7 euroa kilo, mikä oli kyllä epäilyttävän halpaa. Ei vissiin vielä löydy luottoa siihen, että ihmiset olisivat valmiita maksamaan laadusta... Sisäelinten eli parhaiden osien kohdalla on vielä tietysti se etu, etteivät useimmat niitä arvosta vaan haluavat ravinneköyhimmän vähärasvaisen sisäfileen.

  VastaaPoista
 5. Juha olen samoilla linjoilla, että vanhoilta metsästäjiltä voisi oppia paljon. Perinteisestihän elukoista on syöty sisäelimiä tuoreenaan paikalla, että on jaksettu kantaa saalis kotiin. Raakaa maksaa on tullut testailtua ja laatuelukasta ainakin se on yllättävän herkullista syötävää. Vielä parempaa tuli tosin Juhannusyönä avotulessa pannulla South35 punkussa (hintalaatusuhteeltaan paras Suomessa) liekitettynä. Jamjammm..

  VastaaPoista
 6. Joo ja kalanpäät on myös kovia terveyspommeja varsinkin epa.
  Lahnanpää oli ennen tapana antaa talon isännälle syötäväksi.
  Nyt ns. roskakalat kuten lahna tekevät taas paluuta. Parasta kalalientä saa, kun hakee ilmaisia perkeitä kalakauppiaalta.

  VastaaPoista
 7. Itselläni kokemukset sisäelimistä huipentuvat oksennuksen pidättelyyn ala-asteella maksalaatikkoa syödessä ja kuvottavan hajuisiin munuaisiin yläasteen biologian tunnilla.

  Nyttemmin ja tätäkin lukiessa nousee halu kokeilla, että voisiko se maksa sittenkin olla hyvää (munuaiset saa kyllä vielä odottaa). Mistäs semmoista saisi (ehkä vieläpä luomu-uroksen sisältä kaivettuna) helpoiten? Saako kauppahalleista? Sydäntäkin voisi kyllä kokeilla.

  VastaaPoista
 8. Paras strategia laadukkaan lihan hankkimiseen on mennä vierailemaan tiloilla, tsekata elinolosuhteet ja varmistaa eläinten syövän luonnollista ravintoa. Kun on kyse ravintoketjun huipusta ei riitä, että paketissa lukee "luomu" vaan laatutietoisena haluat tietää mitä syömäsi eläin on syönyt. Jos eläin eli viljalla, saattaa viljaherkkä saada siitäkin ongelmia. Ihanne on grass fed. Highlandereiden kasvatus on Suomessa hyvissä kantimissa, suosittelen vierailemaan jollain seuraavista tiloista ostamassa pakastimen täyteen laatutuotteita http://www.highlandcattle.fi/lihamyynti.php

  VastaaPoista