torstai 20. lokakuuta 2011

Warrior diet

Seuraavassa jälkikäteisjulkaisuna mietteitä Riminiltä Unleash the Power within seminaarista. Matkan aikana tein muutamia havaintoja liittyen matkustamiseen.

1. Valtion rautateiden toiminnasta turhautuneille suosittelen italialaista junamatkaa. Fiilisero on suunnilleen sama kuin, jos vaihtaisi S-mersusta ladalla kaasunaamari päässä ajamiseen.

2. Matkustaaksesi sujuvasti eri maissa opettele kaikki kielet.

3. Jos haluat poistua kaupasta takaoven kautta vartijoiden saattamana, niin koeta mennä italialaiseen markettiin ilman kenkiä. Saattaa päteä muissakin mokkanahkakulttuureissa.

Tulin Riminille vastaanottamaan energiaa eräältä maailman parhaista motivoijista. Ensimmäisen seminaaripäivän aikana tämä Big Tony ei poistunut kymmeneen tuntiin lavalta, enkä nähnyt hänen edes sippailevan vettä koko aikana. Terveellinen ravitsemus on tärkeä asia, mutta minä en ole vielä törmännyt ruokaan, josta saisi tuollaiset energiat. Seminaarin ravinto-oppaita tarkastellessa ei ole näköjään Tonykaan, vaan pikemminkin herra on tehnyt naurettavuuksiin meneviä yleistyksiä syömisen suhteen kuten "Red meat is toxic". Jos tämä väite pitäisi paikkansa, olisimme ehkä jo onnistuneet hävittämään rotumme tältä planeetalta. Tonyn prinsiipit olivat vähemmän prosessoitua shittiä, enemmän tuoreita kasviksia.

Olen testannut viimeisen kahden vuoden aikana monia erilaisia lähestymistapoja syömiseen. Olen elänyt välillä lähes täysin nestemäisellä ruokavaliolla, välillä yli 90% rawfood kasvisdieetillä ja välillä lihaisemmilla dieeteillä. Loppukesällä siirryin käyttämään Ori Hoffmeklerin luomaa warrior diet lähestymistapaa. Jo pelkkä nimi herätti innostuksen lähteä kokeilemaan, että mistä on kyse. Viihdyn todella hyvin nykyisillä ruokatavoillani, joten haluan hieman taustalta löytyvää filosofiaa.

Pelatakseen täysillä elämässä täytyy olla paljon energiaa. Olet ehkä kokenut joskus maanantaipäiviä, joina olet tehnyt koko päivän ahkerasti töitä ja saanut yhden pienen asian aikaiseksi väsymykseltäsi. Vastapainona tälle olet ehkä myös joskus tehnyt saman pikkuasian viidessä minuutissa ja tuhat muuta asiaa saman päivän aikana, kun olet ollut liekeissä elämästä tai vaikka palavasti rakastunut. Koko ajan ei tarvitse olla liekeissä ja täynnä intoa, mutta olen kovasti kiinnostunut siitä, miten voisi suurimman osan ajastaan pelata täysillä. Tähän huippusteitin etsimiseen warrior diet tarjoaa mielenkiintoisen lisäedun.

Puun alla auringolta suojassa löhöilevä leijona ei ole vaarallisin mielikuva luonnosta mitä tulee mieleen. Voisi olla miellyttävämpää kohdata vaikka lauma kylläisiä leijonia, kuin yksi kuolemannälkäinen hyeena. Meillä on ruokaa aina tarjolla ja syömme sitä usein pieneen nälkään tai janoon jota luulemme näläksi. Petoeläimet metsästävät lähinnä silloin, kun ne ovat niin nälkäisiä, että voisivat vaikka tappaa saadakseen ruokaa. Niin ja sitähän ne tekee. Warrior dieetillä pyritään luomaan tätä samaa tappamisen nälkää tai kuten Tony asian muotoilee "hunger for life". Kaikki eläimet ovat luonnostaan skarpeimmillaan pienessä nälässä luonnollisten selviytymisviettien vuoksi. Tätä tappamisennälkää voi sivistynyt kädellinen kanavoida muuhunkin kuin tappeluun, kun tiedostaa oman eläimellisen luonteensa ja ottaa siitä edun irti.

Warrior dieetti mukailee spartalaisten ja roomalaisten sotilaiden ruokailurytmiä. Sotilaat käyttivät päiväajan aktiiviseen tekemiseen ja rentoutuivat illalla ruoan ääressä. Tässä lähestymistavassa on muitakin pointteja kuin itsensä kiusaaminen nälällä. Kun syömme vasta silloin kun olemme todella nälkäisiä, niin elimistö käyttää paljon tehokkaammin saamansa ravinteet. Insuliiniherkkyytemme on huipussaan. Omien kokemusteni perusteella lähestymistapa toimii myös elimistön rakentamiseen, sillä ensimmäisen kuukauden aikana sain kolme kiloa lisää painoa ilman rasvaprosentin nousua. Riminillä Italialaisen vehnäkulttuurin ympäröimänä dieetiltäni taukoillessa olen saanut kyllä senkin nousemaan.

Toinen suuri hyöty kerran päivässä syömisessä on elimistölle jäävä aika puhdistaa itseään. Kiukkuisten vihermehupaastojen sijaan puolipäiväpaastolla puhdistamisesta tulee jokapäiväinen osa elämää. Tämä on helpoin tapa jalkauttaa detoxaus osaksi omaa elämäänsä. Tämä lähestymistapa toimisi hyvin myös karppaajille kaikkien eläinrasvojen mukana tulevien myrkkyjen poistoon. Oikeastaan millä tahansa makroravinnejakaumaideologialla voisi testata soturin lähestymistapaa. Harva dieetti nimittäin vielä itsessään huomio detoxauksen jalkauttamista pysyväksi osaksi elämää. Toinen äärimmäisen tärkeä palanen myrkkyjen poistossa on saven käyttö. Oma reissuhammastahnani oli mallia zeoliitti, oreganoöljy, minttuöljy, lähdevesi. Videolta opit valmistamaan omasi ja kuulet, että miksi savi on yksi tärkeimmistä palasista kaikkien nisäkkäiden ruokavaliossa.

Kuinka sitten syön soturisti?

Haluan esitellä omat ruokailutottumukseni, koska koen vihdoin löytäneeni itselleni pitkäkestoisesti toimivan dieetin. Tietysti perspektiivini on vielä lyhyt, mutta kokemukset erittäin positiivisia. Ehkä saat tästä inspiraatiota omiin soturikokeiluihisi. Aloitan päiväni yleensä viherjuomalla. Mehustan selleriä, kurkkua, omenoita ja inkivääriä tai teen viherjauhe,msm ja camucamu juoman. Aamupäivällä juon myös useimmiten erilaisia kääpäteitä ja hapanjuomia. Päivän aikana nautin muutaman kerran jonkinlaisen proteiinilisän, koska liikun paljon ja haluan varmistaa elimistöni saavan riittävästi rakennusaineita. Teen siis esimerkiksi proteiinipitoisen kevyen smoothien, joka ei sisällä paljoa sokeria tai rasvaa eikä aiheuta insuliinipiikkiä. Ennen treeniä juon yleensä buustaavan smoothien ja treenin jälkeen proteiinisemman viherjauhe msm juoman vähentääkseni elimistöni happamuutta. Illalla kun päivän työt on tehty rentoudun huolella syöpöttelemään. Perinteinen illalliseni kuulostaa esimerkiksi seuraavalta: Kolmen munan munakas + 200 grammaa juustoa, tomaattia, sipulia ja valkosipulia. Avokadosalaatti reilulla rasvalla, vihreillä kasviksillla jne. Varsin simppeliä meininkiä siis.

Jos kuulosti kiinnostavalle, niin kommentoin aihetta mielelläni lisää. Suosittelen tutustumaan Warrior diet kirjaan tai nettisivuun ja testaamaan, jos haluat luoda itsellesi enemmän elämisennälkää. Seuraavaksi kaivetaan lisää vastauksia Anthonyn energisyyden taustalta. Ehkä tarkastellaan jälleen sitä kaikista voimakkainta virikettä ihmisen nerokkaan luovuuden esiin kaivamiseen...

2 kommenttia:

  1. Hei!

    Mietin tässä mitä proteiinilisiä käytät? Itse olen semikasvisyöjä (kananmuna ja kala menevät) ja olen käyttänyt hamppuproteiinia satunnaisissa proteiinismoothie-aterioissani.

    Olisiko sinulla suosituksia proteiinilähteistä, jos pyrkii mahdollisimman emäksiseen ruokavalioon?

    Ystävällisin terveisin
    Martta

    VastaaPoista
  2. Proteiininlähteeni tärkeysjärjestyksessä:

    Kananmunat
    Luomuliha
    Chiasiemenet
    pähkinät/mantelit
    bulgarian jogurtti/juustot
    sun warrior riisiproteiini
    Now foods luomuheraproteiini
    hamppuproteiini

    Elimistön happamoitumisen ehkäisemiseksi suosittelen välttämään syömisestä stressaamista :)

    Hyviä emäksisiä tai neutraaleja proteiininlähteitä kasvikunnasta ovat ainakin spirulina, chlorella, herneproteiini, hamppuproteiini ja riisiproteiini. Iherbistä löytyy erilaisia kasviproteiinikomboja, kannattaa tutkailla valikoimaa www.iherb.com.

    Itse tasapainotan happamia ruokia vihreillä kasviksilla, viherjauheilla ja luuliemillä, en niinkään välttele niitä.

    VastaaPoista