perjantai 30. huhtikuuta 2010

Vähintään Suomen kovimman urheilijan mietteitä!


Jaakko Ojaniemi, pitääkö paikkansa, että urheilijoiden ravintotuntemus on retuperällä?

Pakko myöntää, kyllähän se niin on. Nuoret urheilijat eivät tiedosta sitä kuinka paljon ravinto vaikuttaa vireystilaan. Pastaa ja jauhelihaa linja on perusjuttuja. Yleinen käsitys on, että pelkällä määrällä on olennaista merkitystä. Lasketaan pelkkiä kaloreita välittämättä, mistä ne koostuvat. Omalla kohdallani ruokavalion parannus tapahtui läheisen hyvien kokemusten innoittamana.

Olet viime vuosina ollut paljon loukkaantuneena, vaikuttiko tämä kiinnostuksen heräämiseen ravintoasioihin?

Nuorena keho kestää menoa, vaikka söisi kuinka huonosti. Urheilijalla alamäki alkaa 30 ikävuoden jälkeen, jos asiaan ei varaudu. Ei olisi tehnyt pahaa parantaa ravintoa jo aiemmin. Ravintovalinnat ovat auttaneet minua paranemaan vammoistani ja ennen kaikkea pysymään terveenä kovassa treenirasituksessa.

No millainen tämä uudistunut ruokavaliosi sitten on?

Ruokavalioni on ollut jatkuvassa muutoksessa viimeiset puoli vuotta. Tietyistä rutiineista ja käsityksistä irroittautuminen kestää aikansa. Nykyinen ruokavalioni koostuu pääosin elävästä ravinnosta. Tyypillinen ateria koostuu höyrytetyistä suomalaisista juureksista ja salaatista. Salaatin päälle lisäilen hyviä öljyjä, kuten oliivi-, avokado- ja pellavansiemenöljyä. Pyrin syömään rasvoja mahdollisimman monipuolisesti. Vihersmoothieita tulee vedettyä kanssa paljon. Niihin laitan kaikkea vihreää ja superfoodeja.

Syön jonkin verran lihaakin. Jauhelihani olen hankkinut luomuna, mutta kanan kohdalla joudun tinkimään. Saatavuus on sen kohdalla luomuna vielä aika heikkoa. Lihaa tulee syötyä etenkin voimatreenipäivinä. Tarkoituksena on jatkossa syödä lihan sijasta enemmän kalaa. Luomumunia tulee kanssa syötyä paljon.

Entäs pasta ja riisi?

Joskus tulee vielä syötyä luomuna. Etenkin kun on sellainen fiilis, että tarvitsee saada paljon energiaa. Pastan syönnin jälkeen olo ei tosin ole lainkaan energinen. Selvimpiä eroja pasta-aterian ja vaikka vihersmoothien kohdalla on syömisen jälkeinen olo. Smoothien jälkeen voi lähteä vaikka heti treenaamaan, pastan jälkeen pitää mennä sohvalle makaamaan. Kertoo aika selvästi siitä kumpi on parempi vaihtoehto.

Palautusjuomat?

Käytän Lappland nutritionin puhtaista raaka- aineista valmistettuja tuotteita.

Syöt ilmeisesti myös superfoodeja melko runsaasti?

Niitä on tullut vedettyä nyt viimeiset puoli vuotta. Niihin vaan menee helposti aika paljon rahaa. Odotan innolla kesää ja syksyä kun pääsee käyttämään Suomen luonnon superfoodeja ja marjoja. Syksyllä pyrin keräämään hyvät varastot marjoja ja sieniä säästömielessä. Suomalaiset superfoodit ovat jo lapsuudesta jonkin verran tuttuja. Kotona tehtiin usein nokkoslettuja.

Miten olet käytellyt supereita ja onko niistä ollut huomattavaa hyötyä?

Eniten hyötyä olen saanut varmaan MSM:stä. Lihakset tuntuvat vetreämmiltä kuin ennen. Käytän sitä aika paljon, että saisin niveletkin notkeammiksi. Raakasuklaata teen kanssa nykyään usein. Tungen siihen kaikkea hyvää mitä keksin. Siitepölyä, macaa, nibsejä, agavesiirappia... Mässyt on tullut korvattua aika paljon sillä, tosin välillä vielä sortuu mässyostoksille. En jaksa ottaa siitä mitään stressiä. Teen ruokavaliomuutosta ilman paineita ja etsin helppoja tapoja lisätä hyviä juttuja ruokavalioon. Ennen kisakautta aion syventyä vielä ruokavalion optimointiin ja testailla kuinka paljon hyötyjä supereista voi saada.

Olet lähdössä ulkomaille treenaamaan kolmeksi viikoksi, kuinka varaudut?


Lähden tästä ostamaan spirulinapuristeita ja etsimään muita helposti mukaan otettavia superfoodeja. Onkohan superfoodit kova juttu Portugalissa? D- vitamiinilisiä en ainakaan tarvitse, kun siellä on helleaalto alkamassa...

Kiitoksia tästä. Seuraan otteitasi ja toivon menestystä! Ruokavaliosi on jatkuvassa muutoksessa, kun keksit lisää hyviä juttuja kerrotko niistä tännekin lisää?

Mielelläni! Onkin hauska verrata vaikka puolen vuoden päästä, että kuinka paljon oma ruokavalio on muuttunut.

Hei tarjoilin sulle pakuriteetä Dr.Poppasen reseptillä. Miltä vaikutti?

Ei hyvä juoma näin lepopäivälle. Tuli niin virkeä olo, että tekee mieli lähteä treenaamaan :D Kun palaan Suomeen niin lähdetäänkö Laajavuoren metsiin hakemaan mullekin tarvikkeet?

Tehdään näin. Otetaan konkareita mukaan.

Hei mites vappu?

Grillailen kavereiden kanssa aurinkoisessa Jyväskylässä!Kilpailijat varokaa Jaska on liekeissä!!

2 kommenttia:

  1. Hyvä että urheilijatkin alkaa pikku hiljaa heräämään tähän maailmaan ;) hauska blogi, Pessi!

    VastaaPoista
  2. On mukava kuulla että olet huomannut ruokavalion vaikutuksen jaksamiseesi, olet hyvänä esimerkkinä nuorille urheilijoille ,muista vaan kertoa tuntemuksistasi muillekin. Ja tosiaan luonto antaa superfoodeja kunhan niitä ehtii ja kehtaa vain kerätä, nokkosaika alkaa ihan kohta, niitä kuivurilla talven varalle, mustikat,puolukat talteen.

    VastaaPoista